Geniet van de expressieve kunst van JAAPH
Elke maand nieuw werk op deze site
Geniet van de expressieve kunst van JAAPH
Elke maand nieuw werk op deze site
Signed in as:
filler@godaddy.com
Elke maand nieuw werk op deze site
Elke maand nieuw werk op deze site
Met een dreun
Ik schilder kruispunten, botsingen soms, tussen mijn onbewuste, mijn geschiedenis en mijn dagelijks leven. Schilderen is lekker direct: geen formulieren en geen vergaderingen.
Geboren in 1952. Stukje kunstacademie. gedaan. 40 jaar als psycholoog gewerkt. Terug naar de kunst op mijn 66ste. Bij mijn eerste streek op het canvas viel er iets met een dreun op zijn plaats.
Emoties en associaties
Ik schilder expressionistisch. Ik ben er niet op uit om de wereld natuurgetrouw af te beelden. Ik wil uitdrukking ("expressie") geven aan mijn emoties, mijn spontane associaties en mijn fantasieën.
Alle schilderkunst is expressief, maar in het expressionisme staat de beleving (van schilder en kijker) helemaal op de voorgrond. Richtingen: Der Blaue Reiter, Die Brücke, COBRA.
Kom eens rustig kijken en praten
Ik organiseer elke maand een atelierbezoek hier in Nijmegen. Voor liefhebbers en verzamelaars van moderne kunst en voor collega-kunstenaars. Vier mensen per keer. Duur: 1,5 uur. Ik laat een stuk of 20 werken zien.
Met een glaasje bubbels gaan we rustig kijken en praten. Wat roept het bij jou op? Wat wilde ik er mee uitdrukken? Hoe is dit werk ontstaan?
Weggeblazen
Acryl op canvas, 30 x 40 cm. 2024
Het verhaal
Je weet het. Iedereen weet het. Rationeel dan. We gaan allemaal een keer dood. Maar gevoelsmatig weet je het niet echt. Je staat stevig geworteld in het leven. Tot de storm van de dood komt razen en je wegblaast. Dit schilderijtje is een 'memento mori'. Denk er - af en toe eens - aan dat het een keer ophoudt. En wat je dan wilt hebben meegemaakt.
Zielen verlaten deze wereld
Acryl op mdf plaat, 70 x 70 cm. 2024
Het verhaal
Je bent druk bezig hier beneden. Je hakt een pad door een vruchtbaar woud. Je kijkt naar de verte. Je wilt dingen. Je bouwt en je streeft en je vecht. En ondertussen verlaten zielen deze wereld. Misschien merk je het niet eens. Ze gaan naar een plek waar het fantastisch is. Maar ze zijn straks wel weg.
De blauwe kameel
Acryl op doek, 40 x 40 cm. 2025
Het verhaal
Wat zie je hier? Zelf weet ik het ook niet precies. Een soort robot. En een vis. En en bruine grijper. Met daarachter een blauwe kameel. Zwaar beladen. Gezichten verbergen zich achter gouden stippen. Misschien een soort slangen. Dus wat is dan het verhaal? We slepen een zwaar pak bagage mee in een vreselijk ingewikkeld leven ('Complicated Life' had ik het ook kunnen noemen. Maar ik vond de knipoog naar 'Der Blaue Reiter' ook wel leuk).
Angstig zoeken
Acryl op tekenapier, 35 x 53 cm. 2023
Het verhaal
Die zomer waren Anneke en ik in België een weekend weg met onze lieve zoon, schoondochter en kleinzoon. Het was reuze gezellig. Ik schilderde ook een beetje. Pas later drong het tot mij door dat mijn angstige, vaak ook nachtelijke zoeken naar genezing voor mijn ernstig zieke Anneke, onbewust in dit schilderij was terechtgekomen.
Schreeuwen naar de maan
Acryl op tekenpapier, 35 x 53 cm. 2023
Het verhaal
Een werk uit dezelfde periode als het vorige. Maar nu met nog meer spanning. Pas later zag ik hoe mijn wanhoop over de ernstige ziekte van Anneke uit mijn onbewuste in dit schilderij was gevloeid. Toen ik het maakte was ik me daar totaal niet van bewust. Twee werken die voor mij nu gewoon pijnlijk zijn om te zien.
Geldersch Landschap
Acryl op canvas, 90 x 90 cm. 2018
Het Verhaal
In 2018 hadden mijn vrouw Anneke en ik een geweldige vakantie hier in ons eigen Nederland. We fietsten helemaal van Nijmegen naar Groningen en terug. We bezochten vrienden onderweg. Het was een prachtige vakantie. We werden keer op keer geraakt door de schoonheid van ons eigen land. Op de terugweg zag ik dit landschap. Ik probeerde het te schilderen in de stijl van 'De Ploeg'.
Schilderen is lekker, maar niet alleen lekker
Ik wilde een man schilderen die wegrent. Waarom eigenlijk? Had het te maken met mijn eigen stemming? Mensen vragen me weleens: “En, heb je lekker geschilderd?” Maar het voelt lang niet altijd lekker. Het is vaak ook frustrerend, teleurstellend of gewoon moeizaam.
XP20
Ik was destijds lid van een Behance-groep genaamd 'XP20' (Expressionists in the New Twenties). Behance is een gigantisch online kunstenaarsplatform van Adobe. Ook dat verliep teleurstellend. Ik geloof echt dat goede kunst voortkomt uit groepen. Dus deed ik mijn best om XP20 overeind te houden. Maar het was onbegonnen werk. Groepsleden verdwenen net zo snel als ze kwamen. Op een gegeven moment hadden we wel een actieve kern van een man of vijf, maar ook die werd steeds passiever.
Verhuizen naar de fysieke werkelijkheid
Als ik achteraf nadenk over de ondergang van XP20, dan denk ik dat de voordelen van het lidmaatschap nooit echt duidelijk waren. We zijn er bijvoorbeeld nooit in geslaagd om een live tentoonstelling te organiseren. Daarnaast waren er praktische problemen. Zoals een van de leden die uit Oekraïne werd weggebombardeerd. Of een ander wiens computer kapotging terwijl hij in Marokko zonder werk zat. Ook hebben we nooit voldoende volume bereikt. Ze zeggen dat niets zo succesvol is als succes. Misschien zagen we bij XP20 het tegenovergestelde.
En last but not least moet ik denken aan Yuval Harari, die heeft gezegd dat "een gemeenschap online kan beginnen, maar dat die, om te floreren, vroeg of laat naar de fysieke werkelijkheid moet verhuizen". We maakten wel interessante schilderijen gezamenlijk, waarbij we het canvas per post rondstuurden. Maar zelfs dat zakte weg. Dus op een gegeven moment heb ik het losgelaten.
Terug naar de angst dan maar
Ik vond op het web een oude filmfoto van een rennende man. Die schilderde ik na en ik voegde er enkele andere elementen aan toe, zoals de vogel en de abstracte vormen. Ik ben was op dat moment nogal gehecht aan die abstracte vormen.
Het raster
Hieronder zie je de allereerste fase: het raster. Indertijd tekende ik, trouw aan het Andy Morris-systeem, altijd eerst een raster met gekleurde potloodlijnen. Maar deze keer besloot ik het raster met sjablonen te maken en het een explicieter onderdeel van het kunstwerk te laten zijn. Daarna kleurde ik vier ‘focal points’ geel. Zoals je kunt zien, bevindt de vogel zich in een van die gele focal points. Als ik er nu achteraf naar kijk, denk ik, zoals wel vaker: “Deze tussenfase was op zich eigenlijk ook wel een interessant werk.”
Gieten
Ik kon niet wachten om er verf overheen te gieten, ook een proces dat ik van van Andy Morris had geleerd. Dat maakt het meteen interessanter. Maar deze keer wilde ik de rennende figuur uitsluiten van het gieten. Die wilde ik niet te veel verstoren. Dus plakte ik eerst met tape een afdekking over die figuur, voordat ik de verf erop goot.
Te veel
Toen ik had gegoten, was het weer te veel. Het was te rommelig en onduidelijk geworden. Dus veegde ik een deel van de gegoten verf weg. Dat is het mooie van acryl: als je snel genoeg bent, kun je het zo wegvegen met een vochtige doek. Daarna was het nog steeds te rommelig, dus heb ik een aantal begoten vlakken weer wit gemaakt.
Het eindresultaat
En zo is dus, met het nodige vallen en opstaan, dit werk ontstaan. Hierboven zie je hoe het uiteindelijk is geworden.
Share this post:
De sjamaan zingt voor geest van de ayahuasca
Acryl en knipsels (van eerder werk) op papier, 30 x 40 cm. 2025
Het verhaal
Diogenes (zo heet hij echt), een sjamaan uit het Amazone-woud roept de geest van de ayahuasca op met een indringend gezang. In een taal die nog maar door een paar duizend mensen wordt gesproken. Die geest bestaat voor een deel uit een vogel en een ander deel uit een engel.
Angst
Acryl op doek, 90 x 90 cm. 2019
Het Verhaal
Een ouder werk alweer... We leven in kaders. Mentale en emotionele constructies die we 'De Wereld' of 'Het Leven' noemen. Misschien is het meest angstaanjagende wel wanneer dat kader uiteenvalt. Dingen zijn niet meer wat ze waren. Dit is niet het leven dat je had besteld. Het kader wordt binnengevallen door abstracte – maar niet bepaald geruststellende – entiteiten. Oerangst! Ren! En is die auto wel veilig?
Het geheim van het dierlijk magnetisme
Acryl op canvas, 90 x 90 cm, 2022
Het Verhaal
Waarschijnlijk heb je hier iets van gemerkt tijdens de COVID-pandemie. Toen misten we veel van dat dierlijke magnetisme. De mysterieuze energiestroom die vanzelf ontstaat tussen levende wezens. Dit is een groter canvas uit de 'Geheimen'-serie. Als je naar dit werk kijkt, zelfs via het web, hoop ik dat je iets van die energie voelt. Moge het je levenskracht en die van de mensen in je omgeving versterken.
Het geheim van de galactische aquaria
Waterverf en inkt op papier, 30 x 20 cm., 2022
Het verhaal
Natuurlijk moeten er elders in het heelal ook aquaria zijn. Misschien hebben ze geen water en ook geen vissen. En toch zijn het duidelijk aquaria, vol rustig drijvende, zwevende, waaierende wezens. En met die serene kwaliteit die aardse aquaria ook hebben. Je kijkt naar het geheim van de galactische aquaria. Zweef maar even mee.
Een stroompje in de Ooy bij Nijmegen
Acryl op doek, 90 x 90 cm., 2022
Het Verhaal
Ik maakte een foto van deze plek tijdens een fietstocht met mijn vrouw Anneke in de polder vlak bij ons huis. Het schilderij ging daarna door talloze variaties. Ik ben zeker vijf keer langs deze plek gefietst voordat het schilderij eindelijk af was. De lucht en de wolken heb ik minstens vijf keer veranderd: eerst oranje, toen geel, wit, roze, grijs, en zo verder. Kijk en wees even daar in die polder.
Er arriveert een engel
Acryl, karton en linnen knipsels op canvas, 90 x 90 cm. 2022
Het verhaal
Een engel daalt neer. Zijn hoge stem weerklinkt door de mistige stad. Maar de aardse zondaars lijken hem niet echt op te merken, zelfs niet als hij spreekt. Zo gaat dat. De engel bestaat uit een andere substantie. Hij is afgeladen met geschiedenis.
Zijn vleugelslag blaast de vruchten van de boom. De zondaars gaan door met hun dagelijkse bezigheden. Weten zij veel. Kijk en luister.
Florian, Rocco and Lola Hollander bij een expressionistisch werk van Max Beckmann